Pyszna szarlotka
Składniki (na małą blachę):
ok. 3 jabłka
3 szklanki mąki
4 jajka
półtorej szklanki cukru (pół do ciasta, szklanka do białek)
kostka margaryny (250 g)
2 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki (na dużą blachę):
ok. 5 jabłek
4 i pół szklanki mąki
6 jajek
3 szklanki cukru (1 do ciasta, 2 do białek)
półtorej kostki margaryny (375 g)
3 łyżki śmietany
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i zagniatamy ciasto w takie zacierki jak wyżej
Wykładamy ok. połowę ciasta na blaszkę, na to kroimy jabłka
Posypujemy cynamonem lub przyprawą do szarlotki
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier, odrobinę soli i wykładamy na ciasto
Posypujemy resztą ciasta
Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni C, dolna i górna grzałka. Wkładam do zimnego piekarnika na dolną półkę.
Szarlotka najlepiej smakuje jeszcze ciepła z lodami
Smacznego 🙂