Ulubione przepisy

Pyszna szarlotka

Składniki (na małą blachę):

ok. 3 jabłka

3 szklanki mąki

4 jajka

półtorej szklanki cukru (pół do ciasta, szklanka do białek)

kostka margaryny (250 g)

2 łyżki śmietany

łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki (na dużą blachę):

ok. 5 jabłek

4 i pół szklanki mąki

6 jajek

3 szklanki cukru (1 do ciasta, 2 do białek)

półtorej kostki margaryny (375 g)

3 łyżki śmietany

półtorej łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i zagniatamy ciasto w takie zacierki jak wyżej

Wykładamy ok. połowę ciasta na blaszkę, na to kroimy jabłka

Posypujemy cynamonem lub przyprawą do szarlotki

Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier, odrobinę soli i wykładamy na ciasto

Posypujemy resztą ciasta

Piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni C, dolna i górna grzałka. Wkładam do zimnego piekarnika na dolną półkę.

Szarlotka najlepiej smakuje jeszcze ciepła z lodami

Smacznego 🙂