Ulubione przepisy

Syrop z mniszka (miód z mniszka)

Kwiatki mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w słoneczny dzień do południa. Nie pomylmy ich z mleczem. Mniszek lekarski ma od spodu listki gładkie, kwiaty i liście wyrastają z centralnego miejsca, z ziemi. Natomiast mlecz ma od spodu listki włochate, starsza roślina rośnie w górę, tworzy rozgałęzienia. Młody mlecz łatwo pomylić z mniszkiem. Jeżeli nie jesteśmy pewni lepiej zerwać inny kwiatek. Zbieramy same kwiaty bez łodygi.

Zebrane kwiaty rozkładamy na papierze na ok. 2-3 godziny, żeby znajdujące się w nich robaczki miały szansę wyjścia. Następnie wkładamy je do garnka, przepłukujemy wodą, którą wylewamy.

Ilość na dwa małe słoiczki:

ok. 100-200 kwiatków lub inaczej ok. 2 szklanki kwiatków

1/2 litra wody

1/2 kg cukru

1 mała cytryna

Do garnka z wypłukanymi kwiatkami wlewamy wodę. Dodajemy pokrojoną cytrynę. Gotujemy ok. 20 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.

Na drugi dzień przecedzamy wszystko przez sitko, odciskamy na sitku jak najwięcej soku. Do soku dodajemy cukier i gotujemy. Ja gotuję ok. godziny, nie mniej. Przelewam gorące do słoiczków i zakręcam. Przy takim czasie gotowania uzyskujemy konsystencję lejącego miodu. Jeżeli chcemy mieć rzadszy sok gotujemy krócej.

Wyśmienicie smakuje do słodzenia herbaty zamiast cukru.